De Arcona 50 is getest en klaar voor haar wereldpremière!
De Arcona 50 is getest en klaar voor haar wereldpremière!

De Arcona 50 is getest en klaar voor haar wereldpremière!

De afgelopen maand is de Arcona 50 uitvoerig getest op het water tussen Zweden en Denemarken, vlakbij de werf van Arcona in Uddevalla.

Het testen gebeurde onder leiding van Urban Lagnéus, CEO van Arcona Yachts. Hij werd bijgestaan door een team van experts, waaronder Ariadna Pons, jachtontwerper en scheepsarchitect van Jeppesen & Pons. In de eerste test viel de fantastische zeilervaring op, en het gemak waarmee de Arcona 50 te hanteren en te besturen is. Ze is erg stabiel, de zeilen zijn gemakkelijk te bedienen via de krachtige elektrische selftailing-lieren en de ‘push-button’ rolsystemen maakten het in- en uitrollen van de zeilen ook heel eenvoudig.

De dubbele roeren werken heel efficiënt en de besturing met vingertopbediening ging zelfs bij windvlagen en koude wind tussen 14 en 19 knopen erg goed. Door de stabiliteit en het hoge draagvermogen van de zeilen, kan de Arcona 50 ook met een kleine en zelfs minder ervaren bemanning worden gezeild. Qua veiligheid en comfort heb je niks te vrezen aan boord van de Arcona 50. In de smalle jachthavens ging het manoeuvreren erg soepel, met de 110pk motor met saildrive en 3-blads klapschroef. De krachtige boeg- en hekschroef (beiden in te trekken) maken het manoeuvreren erg gemakkelijk, zelfs met harde wind. 

De laatste test vóór de première vond plaats op vrijdag 11 augustus vanuit Fiskebäckskil. Aan boord met Arcona CEO Urban Lagnéus waren Niels Jeppesen, van jachtontwerpers van Jeppesen & Pons, en Simon Rosier van SE Yachts, de exclusieve dealer van Arcona UK.

Bij zuidelijke windstoten demonstreerde de Arcona 50, varend door de smalle Zweedse wateren van de Gåsö-archipel, hoe gemakkelijk het is om in de geul te blijven waar ze met gemak een bootsnelheid van ongeveer 8 knopen aanhoudt, terwijl ze 27 graden naar de schijnbare windrichting wijst.

Niels Jeppesen was meer dan tevreden met zijn ervaring als stuurman van de 50 en zei:

“Never have I found 15 tons so easy to control. Playing with the electrical (optional) main sheet car (recessed below the cockpit floor), in the gusty winds, to fine tune the gentle rudder feel was the icing on the cake. I believe any sailor will enjoy that feature when real sailing pleasure is the priority.

Sailing on open courses also gave me a seriously satisfying experience. All in all, I am extremely proud of Jeppesen & Pons´ first Arcona and we are looking forward to offering test sails to journalists and the market.”

Het was een drukke tijd voor de werf in Uddevalla, waarbij het team de laatste details van de 50 afrondde vóór het werelddebuut. De Arcona 50 zal van 30 augustus tot en met 3 september te zien zijn op Hiswa te Water in Lelystad, Nederland en vervolgens in Groot-Brittannië tijdens de Southampton International Boat Show, van 15 tot en met 24 september.

Neem voor meer informatie contact op met info@arcona-benelux.nl